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SUBJECT: ISSUANCE OF WATER METER FOR A PROPERTY LOCATED IN A 
PREVIOUSLY APPROVED SUBDIVISION WHERE THE EXISTING WATER 
SYSTEM IMPROVEMENTS DO NOT MEET NOR CONFORM TO CURRENT 
DEPARTMENTAL STANDARDS 

Pursuant to your request of February 7, 2005, and our numerous 
phone and office discussions, we respond as follows. 

BACKGROUND: 

In the 1960's, under rules and standards then in effect, the 
Department of Water Supply ("DWS") accepted control and ownership of 
a residential subdivision water system which, under current standards 
and requirements as set forth in DWS rules and regulations ( "DWS 
Rules II), would neither be approved nor accepted today ("non-conforming 
subdivision"). Said DWS Rules cover and concern pipeline size, as 
well as fire protection requirements. 

It is understanding that there are many other old residential 
subdivisions with similar nonconforming water systems. 

We have been informed that DWS interprets DWS Rules to require 
an owner of a vacant lot in a non-conforming subdivision to upgrade 
and improve the entire subdivision water system to current DWS 
standards before a residential water meter is issued. 



George Y. Tengan 
March 29, 2005 
Page 2 

QUESTION: 

Is DWS I interpretation of DWS Rules in the above-referenced 
situation reasonable and correct? 

SHORT ANSWER: 

No. 

DISCUSSION: 

(1) CURRENT DWS RULES FOR SUBDIVISIONS 

In managing the County's water resources and systems, DWS is 
guided by an overall purpose that states: "Preservation and 
maintenance of water services to existing users without undue 
reduction in amount of water received or services rendered must be 
considered in addition to the interests of persons desirous of new 
water services. III 

For DWS's purposes, a subdivision is defined as follows: 
"Improved or unimproved land or lands divided into two or more lots, 
parcels, sites, or other divisions of land for purposes, whether 
immediate or future, of sale, lease, rental, transfer of title to or 
interest in any or all of such parcels, and shall include 
resubdivision, . ,,2 (emphasis added). Subdivision water systems 
include: "That water system from the point of adequacy, as determined 
by the director or his duly authorized representative, to and within 
any subdivision, including mains, valves, hydrants, laterals, pumps, 
tanks, reservoirs, and all appurtenances necessary to provide water 
and fire protection for such subdivision. ,,3 A subdivider shall 
install and pay for the subdivision water system, and all such systems 
shall be designed and located in accordance with DWS Rules. 4 Where 

lSection I-I, DWS Rules. 

2Sec tion 1-2, DWS Rules. 

3Section 1-2, DWS Rules. 

4Sec tion 2-1, DWS Rules. 
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applicable, such water system improvements may include water storage 
tanks, together with fee simple title or a perpetual easement to the 
tank site lot,S water distribution mains/pipelines and appurtenances, 6 
and fire hydrants or standpipes. 7 Prior to acceptance and connection 
of a subdivision's water system to the public system, DWS inspects and 
approves said system, and requires the conveyance to DWS of all 
relevant and applicable easements and/or fee simple title to lands on 
which said system is situated. s 

(2) CURRENT DWS RULES FOR WATER SERVICE, GENERALLY. 

Independent of DWS Rules regarding subdivisions, Section 3-1 of 
the DWS Rules addresses requirements when "prospective consumers" or 
"developers" apply for DWS public water system service. Sections 3-
1 (a), (b), (c), (d), (e) and (f) mirror water system requirements 
found in Sections 2-1, 2-2, 2-3, and 2-4 of the DWS Rules regarding 
subdivisions. 9 Based on the intended duplication of requirements and 

SSection 2-2, DWS Rules. 

6Section 2-3, DWS Rules. 

7Sec tion 2-4, DWS Rules. 

sSection 2-11, DWS Rules. 

9Sec tion 3-1. General Conditions. 
(a) Any prospective consumer whose premises are within 

service limits established by the department and adjacent to a 
distributing main, where pressure conditions permit, may obtain water 
service provided that the department has a sufficient water supply 
developed for domestic use and for fire protection to take on new or 
additional service without detriment to those already served and the 
consumer agrees to abide by the provisions of these rules and 
regulations. 

(b) Where an extension of mains is necessary or where large 
quanti ties of water are required or a substantial investment is 
necessary to provide service, before water service may be approved, 
the consumer will be informed by the department as to the conditions 
and charges to be made for the various areas and situations such that 
water can be delivered in adequate quantities and pressures for 
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standards, we opine that the requirements set forth in Section 3-1 of 
the DWS Rules apply to prospective consumers or developers of non­
subdivided/stand-alone lots or properties and, therefore, do not apply 
to non-conforming subdivisions whose water systems were approved and 
accepted by DWS pursuant to its old rules and standards. 

(3) RETROSPECTIVE APPLICATION OF EXISTING STANDARDS AND 
REQUIREMENTS TO NON-CONFORMING SUBDIVISIONS. 

As discussed above, the question posed implicitly concerns DWS' 
attempt to retrospectively apply current infrastructure standards and 
requirements to vacant lots which resulted from previously approved 
and accepted subdivisions. Notwithstanding DWS' legitimate concerns 
regarding health, safety, and/or fire protection issues associated 

domestic and irrigation uses under peak conditions and adequate fire 
protection. 

(c) For all buildings, structures, and other developments 
not provided for under Sec.2-2, the developer shall install and pay 
for storage tanks, appurtenances, and pipeline from the tank to the 
development site in accordance with Sec. 2-2(a), (b), and (c). 

(d) . The department will determine the location and 
size of all meters and service connections to its system. All service 
connections shall become the property of the department for operation 
and maintenance after installation and new connections or 
disconnections may be made thereto by the department at any time. 

(e) Fire hydrants and necessary pipelines and appurtenances 
shall be installed by the developer in rural, residential, business, 
industrial, apartment, duplex, commercial, airport and hotel districts 
and standpipes and necessary pipelines in agricultural districts as 
required by the department for adequate fire protection; provided, 
however, that the foregoing shall not be applicable to the 
construction of the first and second dwelling unit on a premises in 
any district. The standard of the Insurance Services Office's Guide 
for Determination of Required Fire Flow shall be used as a guide in 
designing mains for fire flow requirements as covered in Section 
14.06.030. 

(f) The developer shall install, in accordance with these 
Rules and Regulations and Standards of the Department, and pay for the 
water system required for the development. 
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with such non-conforming subdivisions, the retrospective application 
of new standards and/or requirements in the subject instance would 
violate Section 1-3, Hawaii Revised Statutes ("HRS") .10 In reviewing 
the applicable DWS Rules for subdivisions as well as for water 
service in general, we find no provision that would permit 
retrospective operation or application of new standards or 
requirements to previously approved and accepted subdivisions. 

CONCLUSION: 

DWS may not require an owner of a vacant lot which was created 
by a previous DWS approved and accepted subdivision to upgrade and 
improve the subdivision's water system to current, existing standards 
and requirements, as a condition to the issuance of a water meter for 
the subject lot. 

In implementing the above-stated interpretation, we advise that 
DWS investigate and confirm the following facts, upon which our 
conclusions are premised: 

(a) The date of final approval of the subject subdivision; 
(b) The applicable DWS standards and requirements at the time 

of final subdivision approval; 
(c) Whether, prior to final subdivision approval, DWS approved 

the subdivision's water system improvements, and whether the 
subdivider properly dedicated said improvements together with fee 
simple title or perpetual easements to DWS; and 

(d) The differences between DWS standards and requirements at 
the time of final subdivision approval and current DWS standards and 
requirements, and the DWS rule amendments that effectuated said 
differences. 

Lastly, we advise that, if maintaining adequate water pressure 
in the non-conforming subdivision's water mains is of concern to DWS 
and if the subject lot requesting a meter is situated at such an 
elevation "that it cannot be assured a dependable supply from the 

l°"Laws not retrospective. No law has any retrospective 
operation, unless otherwise expressly or obviously intended." Section 
1-3, HRS. 
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department's distribution system", requiring the lot owner to enter 
into an elevation agreement with DWS in accordance with Section 3-3 
of the DWS Rules would not be unreasonable. 

Call if further clarification and/or discussion is needed. 
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